Ett kostschema är ett individanpassat upplägg för hur du ska äta för att må bättre, nå viktmål och liknande. De ingår oftast som en del av kost- och livsstilsrådgivning som utförs av allt från näringsterapeuter och kostrådgivare till personliga tränare och dietister.
Ta hjälp av proffsen
Många kommer till en punkt i livet där man vill lägga fokus på sin hälsa och att må bättre, kanske även minska eller öka en del i vikt eller bygga mer muskler. Är du en av dem blir det naturligt att vända sig till någon som är utbildad inom området och kan ge dig professionella råd och upplägg. Ofta är det svårt att genomföra större förändringar i kosten på egen hand, speciellt om du får i dig mycket socker, som i det närmaste är beroendeframkallande. Då är det extremt värdefullt av få stöttning och vägledning av de som är experter på området kost och hälsa.
Förberedelser inför kostschemat
Det krävs lite förarbete innan du får ditt kostschema, då din rådgivare behöver information om din nuvarande situation för att kunna se vilka förändringar som behöver göras och skapa ett upplägg som passar dig specifikt. Ofta får du fylla i en hälsoenkät med frågor som rör din kost och hälsa idag, samt skriva ner allt du äter och dricker under några dagar eller en vecka i en kostregistrering. Det ger din rådgivare viktig information om din hälsostatus och med hjälp av ett kostdataprogram kan hen se hur ditt näringsintag ser ut. Med utgångspunkt i detta samt de mål du som klient strävar efter att uppnå, skapar rådgivaren ett kostschema och ibland även ett träningsschema som du sedan följer. Under resans gång görs avstämningar för att se hur det går för dig och utifrån det kan kostschemat ibland justeras.
Hur ett kostschema är uppbyggt
Kostschemat baseras på de mål du vill uppnå samt hur du låg näringsmässigt i din kostregistrering. Det kan vara så att du behöver öka intaget av viss sorts mat för att du ligger lågt i vissa näringsämnen, alternativt minska intaget av vissa livsmedel för att balansera ett överskott. Fokus ligger på att äta varierat och hälsosamt och att bygga upp ett hälsosamt förhållande till mat och dryck. Rådgivaren tar alltid hänsyn till din personliga situation, eventuella svårigheter och vad dina mål är, för att kunna stötta dig i att ta steg mot en hälsosammare livsstil och ett bättre mående. Det finns mat som oftast är bra för oss alla, likväl som det finns mat som inte är lika bra för oss, men kostscheman ska alltid vara individuellt anpassade så att de utformas efter dig specifikt.